Nakładem “Wydawnictwa SGGW” ukazała się monografia „Optimization of the apple dying and rehydration processes using evolutionary algorithms” pod redakcją prof. Agnieszki Kalety
W monografii przedstawiono wyniki badań przeprowadzonych w ramach projektu badawczego N N 313 780940 pod tytułem „Optymalizacja procesów suszenia i rehydratacji jabłek z wykorzystaniem algorytmów ewolucyjnych” finansowanego ze środków Narodowego Centrum Nauki. Współautorami monografii są: Aneta Choińska, Krzysztof Górnicki, Monika Janaszek-Mańkowska, Agnieszka Kaleta, Jędrzej Trajer, Radosław Winiczenko. Publikacja została wydana w 2014 r. przez Wydawnictwo SGGW.
W prezentowanej pracy omówiono historię uprawy jabłek. Scharakteryzowano produkcję jabłek w Polsce i na świecie. Wskazano walory żywieniowe jabłek oraz ich właściwości. Zbadano i wyjaśniono wpływa zarówno parametrów suszenia jak i rehydratacji na przyrost masy i objętości oraz ubytek masy suchej substancji, zmianę barwy, zawartość składników mineralnych (Ca, Mg, K), mikrostrukturę tkanki, wytrzymałość na ściskanie i cięcie. Zweryfikowano modele empiryczne procesu rehydratacji oraz oparte na ogólnej teorii wymiany ciepła i masy teoretyczne modele tego procesu. Modelowano również zmiany barwy suszu w procesie jego rehydratacji.
W monografii przedstawiono również przykład zadania optymalizacyjnego procesów suszenia i rehydratacji oraz sposób jego rozwiązania. Celem prezentowanych wyników badań było wskazanie możliwości wykorzystania algorytmów ewolucyjnych i zastosowanych narzędzi do optymalizacji omawianych procesów.
Optimization of the apple dying and rehydration processes using evolutionary algorithms
Agnieszka Kaleta (red.)
Wydawnictwo SGGW
Warszawa 2014
Stron: 193
ISBN 978-83-7583-594-6