W dniu 8 grudnia 2014 r. w ramach zajęć z przedmiotu Mechanizacja Produkcji Zwierzęcej, studenci 3 roku kierunku Technika Rolnicza i Leśna wizytowali gospodarstwo mleczarskie Państwa Paczóskich w miejscowości Korabie koło Sokołowa Podlaskiego.
Celem wyjazdu było zapoznanie słuchaczy z najnowszymi rozwiązaniami w zakresie produkcji mleka surowego. Studenci zapoznali się z wyposażeniem gospodarstwa oraz najnowocześniejszą oborą w powiecie sokołowskim.
Właścicielami gospodarstwa są Mariola i Adam Paczóscy. W budynku dla bydła mlecznego zastosowano takie rozwiązania jak: roboty udojowe, robot do usuwania odchodów zwierzęcych z podłogi szczelinowej i robot do podgarniania paszy, automatyczne oświetlenie, czochradło dla krów oraz nowoczesne wygrodzenia boksów legowiskowych, maty legowiskowe i schładzalnik mleka.W czasie pobytu w gospodarstwie studenci zadawali pytania właścicielom dotyczące opłacalności produkcji, hodowli i żywienia krów, kosztów inwestycji i problemów z wdrażaniem systemu doju dobrowolnego i jego eksploatacją.
Państwo Paczóscy rocznie dostarczają mleko do mleczarni w ilości przekraczającej milion litrów. Obora jest ich dumą, a wprowadzone innowacje i nowoczesna technika zapewniają nie tylko wzrost wydajności, poprawę zdrowotności stada, ale także więcej wolnego czasu dla rodziny.
Ponadto gospodarstwo Państwa Paczóskich wyposażone jest w najnowocześniejsze maszyny do przygotowywania pasz objętościowych z użytków zielonych i kukurydzy (kosiarki, zgrabiarkę karuzelową, sieczkarnię, przyczepy objętościowe i samozbierające. Maszyny te charakteryzują się dużymi wydajnościami pracy i dodatkowo pozwalają na świadczenie usług polegających na zbiorze i transporcie zielonek.
W drodze powrotnej do Warszawy grupa studentów odwiedziła biogazownię w Mursach, której planowana moc wynosi 1 MW. Wsadem komór fermentacyjnych jest kukurydza w ilości około 40 ton dziennie.