Co łączy talerzyki biodegradowalne, widelce, a nawet folie z chrupkami śniadaniowymi? Wszystkie te produkty powstają w procesie ekstruzji, czyli w obróbce ciśnieniowo-termicznej. Materiał przechodząc przez ekstruder gwałtownie zmienia swoją strukturę.
W wywiadzie dla serwisu PAP Nauka w Polsce dr inż. Tomasz Żelaziński powiedział:
„Wyroby ekstradowane możemy obecnie spotkać w bardzo wielu gałęziach przemysłowych. Najprostszym przykładem są chrupki kukurydziane. W procesie ekstruzji możemy mieszać dużo różnych surowców i szukać innowacyjnych zastosowań i produktów”
„Rola uczonych polega na szukaniu dla przemysłu nowych produktów wytwarzanych w procesie ekstruzji. Innowacyjny produkt to taki, który do tej pory nie był znany, albo został wytworzony z surowców, które nie miały dotąd większego zastosowanie w przemyśle – jak choćby mąka z amarantusa, czyli rośliny bardzo zdrowej, ale uważanej raczej za chwast. Inny przykład to chrupki gryczane z bezglutenowej mąki. Mąka gryczana nie ma glutenu i nie da się z niej niczego wypiec. Ekstruzja pozwala na wyprodukowanie doskonałego pieczywa dietetycznego”
Cała wypowiedź znajduje się na stronie http://naukawpolsce.pap.pl